
Chleb orkiszowy na drożdżach. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo szybko rośnie, więc po przełożeniu go do formy należy szybko nastawić piekarnik – chlebowi wystarczy dosłownie 10-15 minut, by wypełnił formę po brzegi. Przepisem podzielił się z nami jeden z naszych czytelników – Roman, za co bardzo mu dziękujemy :)
Składniki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2-3 łyżki letniej wody
- 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
- 2 łyżeczki soli
- 380-400 g letniej wody
- ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
Przygotowanie
Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba do formy. Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy.
Świeże drożdże rozkruszyć, dodać miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Zagnieść ciasto. Powinno być bardzo rzadkie. Może nie zupełnie jak woda, ale takie żeby można je było niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w ciepłym miejscu, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami. Chleb posypać ziarnami, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria
Witam :) Piec na programie góra- dół, ale na którym poziomie w piekarniku, na samym dole?
Góra + dół, półka trochę poniżej środka piekarnika.
Pyszny chleb. Dodałam orzechów wloskich zamiast słonecznika, bo nie miałam. Pierwszy raz piekłam i wkrótce go znowu upiekę.
Witam, upiekłam zgodnie z przepisem, wyszedł przepyszny! Jednak mam pytanie, bo dwóch dniach chleb tak jakby osiadł w środku, zrobił się mokry i miękki, jak niedopieczona mąka. Z czego to może wynikać? Pozdrawiam
Powiem krótko. Jestem laikiem w kuchni ale….. To cudo robię już 4 raz… NIESAMOWITE !!!
Łatwość i smak to atuty tego chlebka… POLECAM !!!!!!
Super przepis, robię juz chleb drugi raz.
Można zrobić z mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2000?
Czy maka orkiszowa 850 bedzie ok?
Tak.
A jeśli mam ciemna mąkę orkisziwa to wyjdzie? Bo już zaczęłam kręcić ciasto! 🙈
No właśnie nie. Wiele osób popełnia ten błąd, dodając mąkę orkiszową razową, zamiast jasnej.