
Chleb mieszany. Jest to chleb przygotowywany podobną techniką jak w przepisie na Chleb do żurku – na drożdżach. Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka. Lubię takie chleby, przygotowane z niewielkim dodatkiem drożdży, które rosną jak szalone. Wychodzi naprawdę duży chleb. I jest niesamowicie smaczny.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 600 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
- 2 łyżeczki soli
- 3 g suszonych drożdży (1 niepełna łyżeczka) lub 6 g świeżych drożdży
- 100 g słonecznika
- 20 g czarnego sezamu (można użyć białego)
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki połączyć z ciepłą wodą. Wyrabiać 2-3 minuty, tylko do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut.
Po tym czasie do mąki dodać drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych należy je najpierw rozpuścić z 1 łyżką letniej wody), sól i ziarna. Zagnieść ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6-7 minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne, ale wciąż powinno dość mocno lepić się do dłoni. Nie należy dodawać więcej mąki, takie ma być.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny (w tym czasie ciasto należy kilkukrotnie rozciągnąć – na początku mniej więcej co pół godziny, a później już co godzinę). Podczas rozciągania ciasto może pozostawać w tej samej misce (nie trzeba go wyciągać na blat). Najlepiej rękę wysmarować oliwą lub wodą i ciasto zagarnąć od dołu i lekko wyciągnąć do góry, składając je jak kopertę. Trzeba to zrobić kilka razy. Chodzi o to by rozciągając wzmocnić strukturę ciasta.
UWAGA – Nie należy się mocno przejmować początkową konsystencją ciasta, ono ma być mocno kleiste. Konsystencja ciasta powinna stawać się coraz mniej lepka podczas każdego kolejnego składania. Oczywiście, jeśli ciasto będzie się zupełnie rozlewało to można podsypać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać że im mniej mąki, tym lepiej.


Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Chleb można jeszcze posypać ziarnami. Całość przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić w cieple na ok. 30 minut, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40-50 minut.
Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia (jeśli używaliśmy) i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Robiłam chleby z kilku przepisów na tej stronie (w ogóle dzięki tej stronie nauczyłam się piec chleb) i wszystkie były super.
Ten przepis jest jednak jak na razie najlepszy. Robiłam ten chleb dwa razy i za każdym razem wyszedł pyszny, aczkolwiek nie trzymałam się ściśle przepisu. Za pierwszym razem dałam 150 g mąki pszennej razowej i 150 g mąki orkiszowej, a za drugim razem poszłam trochę dalej i dodałam jeszcze 150 g zakwasu pszennego (i drożdży tyle co w przepisie), do ciasta słonecznik i biały sezam na wierzch. Zrezygnowałam też z czekania 30 minut po połączeniu wody i mąki oraz rozciągania ciasta. Wyrobiłam od razu wszystkie składniki i przełożyłam do dużej keksówki. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Chleb urósł jak szalony w ciągu godziny ponad brzegi formy, tak że otrzymałam naprawdę okazały bochenek, a po upieczeniu okazał się po prostu przepyszny. W ekspresowym tempie wyszedł mi jak do tej pory najlepszy chleb.
Czy zamiast maki pszennej 2000 moge uzyc typu 750?
Wśród chlebów drożdżowych ten przepis jest najlepszy. Ilość drożdży idealna. Konsystencja chleba zwarta, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się. Innych chlebów już nie piekę.
Szkoda ze nie mozna dodac zdjęcia..wyrósł Bosko..SUPER przepis.
Najlepszy chleb na świecie, doszłam już do perfekcji. Mój syn go uwielbia z resztą jak wszyscy domownicy.
Dwa razy robiłem i dwa razy wyszło super.Prosty przepis warty polecenia.
W zupełności wystarcza 6 g drożdży, mój wyrasta za każdym razem. Dodaję rożne dodatki, płatki owsiane, żurawinę, rodzinki i co innego mam pod ręką danym razem. Zawsze tak samo pyszny.