
Dziś Światowy Dzień Chleba! Bierzemy udział i zapraszamy innych chętnych na http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014. Moja propozycja to chleb gryczany z kminkiem. Jest to chleb dla fanów wyraźnych smaków. Na pewno nie można powiedzieć, że jest to chleb neutralny w smaku, pasujący do wszystkiego :). Gryka nie jest jednak mocno wyczuwalna, za to kminek już tak. Generalnie chleb jest dość prosty w przygotowaniu. Składniki wystarczy wymieszać jedynie łyżką, całość przełożyć do formy i poczekać aż ciasto wyrośnie. Polecam!
Składniki
- 400 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżka kminku
- 200 g zakwasu żytniego razowego
- 350-400 g wody
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki połączyć z solą i kminkiem, i dokładnie wymieszać. Następnie dodać melasę, aktywny zakwas żytni oraz wodę. Ilość dodanej wody zależy od wilgotności mąki. Całość mieszać łyżką, do czasu aż w cieście nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by można je było mieszać łyżką (jak na zdjęciu poniżej).
ciasto po wyrobieniu
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia (można posypać wierzch dodatkowym kminkiem), szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy.
Jeśli po mniej więcej 2 godzinach wyrastania chleb nie urośnie nawet odrobinę – można go włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C (piekarnik zaraz po nagrzaniu od razu wyłączyć) i pozostawić go w piekarniku do wyrośnięcia. Metoda ta jest przydatna zwłaszcza zimą, gdy temperatura otoczenia jest raczej niska. Trzeba pamiętać jednak o wyłączeniu piekarnika, po osiągnięciu wymaganej temperatury.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec chleb już bez formy.
Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb kroić najlepiej następnego dnia po upieczeniu.
Galeria
Pyszny chleb! Zrobiłam go na 6 dniowym zakwasie i chyba mogłam dodać troszkę drożdży, żeby jeszcze bardziej wyrósł, ale i tak ma w środku piękne dziury:) Zamiast kminku- czarnuszka i słonecznik na wierzch.
Czas pieczenia podany w przepisie rzeczywiście musiałam skrócić, myślę że następnym razem skrócę czas na zmniejszonej temperaturze do 40 minut, bo skórka wyszła mocno przesuszona. Ale posmak gryki wspaniały!
Witam.
Chleb za każdym razem wychodzi pyszny, ale ja mam ten problem, że po wyjęciu z folii, tuż przed pieczeniem zapada mi się środek chleba (boki bez zmian) i finalnie jest z 1,0-1,5cm niższy niż wyrośnięty. Co może być przyczyną?
Czy konieczna jest melasa? Nie moge i nie chce jesc slodkiego I jakie znaczenie ma melasa przy wypieku tego chleba?
Dzien dobry,
Ja mam pytanie: jakiej melasy uzywa sie w tym przepisie?
Tu użyłam z trzciny cukrowej, ale równie dobra będzie buraczana.
Zrobiłam ten chlebek ale zamiast pszennej mąki dałam żytnią 960 i zamiast melasy miód, a kminku w ogóle nie dawałam. Wyrósł nad podziw :) Przypiekł mi się za bardzo, więc nie podpiekałam go już bez foremki. Odczekałam i zaczęłam go kroić na drugi dzień rano. Wyglądał pięknie, pięknie dudniał :) a kroił się cudnie, prawie nie wyczuwalnie mokry, bez kruszenia (oprócz skórki), a smak wspaniały – gryka wyczuwalna ale złamana żytem, delikatniejszy smak – super połączenie.
Zdjęcie w linku: http://chmura.tenlink.pl/public.php?service=files&t=c72acb499af8a76c46a42403c5458933
Super, tylko trochę za mocno spieczony chyba ;)
Tak, wiem, ale i tak skróciłam czas pieczenia :) Chyba mój piekarnik ma większą moc :) Na szczęście ja lubię taki mocno spieczony. Wyszedł cudny :) Dziękuję za przepis.
Bardzo proszę :)
Robiłam ten chleb – wyszedł przepyszny, dziękuje za przepis
Klapa!
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać żytnią. Niestety nie możemy pszenicy
Możesz, ale dodałabym raczej żytnią jasną, czyli typ 720. Powinno się udać.
Mam tylko zakwas żytni. Mogę na tym zakwasie upiec ten chlebek ?