
Chleb gryczano-orkiszowy. Dziś przepis na chleb upieczony specjalnie dla aleWorek *;) Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, ale gdy zaproponowali mi swoje produkty – po prostu nie mogłam się nie zgodzić :) I chyba pierwszy raz z czystym sumieniem polecam na mojej stronie jakiś produkt – zwłaszcza, że jest związany z jej tematem. Czasem pytacie mnie jak najlepiej przechowywać chleb na zakwasie – i w końcu mam worek, który mogę pokazać ;) Upiekłam zatem chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie żytnim i przechowuję go w pięknym lnianym worku!
Składniki
- 350 g mąki gryczanej
- 150 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700
- 1 łyżka soli
- 100 g słonecznika
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
- 420 g wody
- 2-3 łyżki słonecznika lub innych ziaren do posypania chleba
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane. Pod koniec ciasto powinno być dość gęste, ale takie by można je było mieszać łyżką. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody lub mąki (jeśli będzie zbyt rzadkie).
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę (wierzch chleba można posypać dowolnymi ziarnami). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 4-5 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zrumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
*Słów kilka o lnianych workach od aleWorek
Zamiast opisywać cudowne właściwości lnu, chciałabym napisać o moich wrażeniach. Zdecydowałam się wypróbować te worki przede wszystkim dlatego, że zachwyciły mnie swoim wyglądem :) Są naprawdę piękne i porządnie wykonane. A to ważne, przynajmniej dla mnie. Nie do końca wierzę w te cudowne właściwości lnu, ale na pewno materiał jest solidny, a worek wykonany został bardzo starannie.
Jak pisze właścicielka i pomysłodawczyni aleWorek – worek „jest praktyczny, ponieważ zapewnia naturalne warunki do przechowywania pieczywa. Dzięki lnianej tkaninie o właściwościach antybakteryjnych, antyalergicznych i pochłaniających wodę, aleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią produkty spożywcze.”



Jedno wiem na pewno – nawet przechowywanie chleba w lnianym worku nie uchroni was przed jego pleśnieniem, niestety… Ale nie jest to wina lnu – zazwyczaj chleb na zakwasie pleśnieje od dodatków (najczęściej ziaren). Polecam zatem ziarna po prostu uprażyć na suchej patelni i dopiero takie dodawać do ciasta. Ważna jest też jakość mąki, na pewno nie powinna być przechowywana w wilgotnych warunkach. Mąka potrzebuje suchego i przewiewnego miejsca. Chleb upieczony z porządnych składników, na zakwasie i dodatkowo przechowywany w lnianych workach – powinien wytrzymać bardzo długo. Szybciej wyschnie na kamień niż spleśnieje.
Polecam jednak regularne pieczenie chleba, a nie przechowywanie go w nieskończoność – nawet w lnianym worku ;)
Galeria
Trafilam na ta strone bo moj syn stwierdzil ze chyba nie toleruje pszenicy i szukam nowych przepisow.
Powiem wam ze od 3 lat pieke chleb z 1kg maki orkiszowej na zakwasie ktory zrobilam sama . Pieke go w garnku rzymskim przez 2 godz. Urzywam tylko bawelnianej scierki do okrycia. Stawiam go na desce strona ukrojona a reszte przykrywam scierka do naczyn Jak pieke w niedziele to stoi tak do piatku .Jak cos jeszcze zostaje to dopiero w piatek wieczorem wsadzam do worka foliowego aby ta resztka nie stwardniala zbytnio.
W poniedzialek musze przyznac zjadam 4 kromki bo jest przepyszny. Ale czuje sie po nim syta a po chlebie ze sklepu nie.
Czy chleby orkiszowe, żytnie, gryczane, razowe, graham można piec w naczyniu żaroodpornym?
Na Innych stronach pisza ze tak ale ja pieke w garnku rzymskim . Ale jak zdecydujesz sie na zakup to pamietaj ze jesli chcesz piec tam chleb to tylko chleb ,bo garnek przechodzi tluszczem i innymi zapachami .
Witam, niedawno zaczęłam piec chleb, a dziś trafiłam na tę fajną stronę :)
Mam pytanie: czy w tym przepisie można „odwrócić” proporcje? Tzn dać więcej mąki orkiszowej a mnie gryczanej? Albo po równo? Nie wiem, czy dobrze myślę, ale orkiszowa chyba bardziej sprzyja rośnięciu?
Mam akurat jedną i drugą, i żytni zakwas, do tej pory robiłam chlebki żytnie, ale przyszedł czas na zmiany :)
Pozdrawiam!
Hop, hop, jest tam kto? Chyba nie ma, więc napiszę od siebie, bo może komuś się to przyda, że:
1. chleb wychodzi bardzo dobry, choć trochę płaski
2.wersja z odwróconymi proporcjami mąki orkiszowej do gryczanej, jest również b. dobra, lżejsza i mniej płaska
3. z moich doświadczeń z tym przepisem wynika, że 4-5 h na wyrośnięcie ciasta to zdecydowanie za mało; ja wkładam je w formie silikonowej do piekarnika z włączoną żarówką (tylko, bez grzania) na całą noc, czyli około 10h – zaobserwowałam, że ciasto rusza w górę dopiero po ok 7-8 h, po 10 rzeczywiście sięga do prawie do brzegów
Poza tym – przepis świetny, prosty, bez zaparzania mąki i innych czarów, można go też modyfikować, w najbliższym czasie zrobię go w wersji z mąką żytnią
Pozdrawiam i liczę na więcej przepisów bez pszenicy :)
Wylałam masę na blachę, schowałam w ciepełko i po 4h nic nie wyrosło. Mogę takie wkładać do piekarnika?
Nie. Jeśli ciasto nie wyrosło, to nie ma sensu go piec.
Witam,
dzisiaj upiekłam chleb. Rósł przez całą noc jednak wyrósł słabo. Jest dosyć „zbity”, w smaku jest mocno gryczany lecz trochę kwaśny i „piaskowy”.
Czy może być to spowodowane tym, że użyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej??
Witam. Drugi raz piekłam ten chlebek i drugi raz mi nie wyrósł i wyszedł zakalec. Co może być przyczyną? Mój zakwas żytni ma już pół roku, piekę z niego chleb żytni i wychodzi.
Czy można używać zakwasu orkiszowego do tego przepisu i np przepisów do chleba żytniego czy zakwas powinien być taki sam jak mąka z którego chcemy upiec chleb. Dziękuje.
Można używać innego zakwasu.
Czy można dodać mąkę żytnią typ 2000? Czy będzie różnica w chlebie?
Będzie różnica :)
Jesli moge poradzić na zbyt przypieczony wierzch chleba, to przykryc srebrna folią ,jak tylko chleb nabierze odpowiedniego koloru, i będzie dobrze.Bożena
Czy na zakwas maka zytnia typu 1850 sie nadaje?pierwszy raz robie zakwas a z niego chleb.
Tak.