
Chleb gryczano-orkiszowy. Dziś przepis na chleb upieczony specjalnie dla aleWorek *;) Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, ale gdy zaproponowali mi swoje produkty – po prostu nie mogłam się nie zgodzić :) I chyba pierwszy raz z czystym sumieniem polecam na mojej stronie jakiś produkt – zwłaszcza, że jest związany z jej tematem. Czasem pytacie mnie jak najlepiej przechowywać chleb na zakwasie – i w końcu mam worek, który mogę pokazać ;) Upiekłam zatem chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie żytnim i przechowuję go w pięknym lnianym worku!
Składniki
- 350 g mąki gryczanej
- 150 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700
- 1 łyżka soli
- 100 g słonecznika
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
- 420 g wody
- 2-3 łyżki słonecznika lub innych ziaren do posypania chleba
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane. Pod koniec ciasto powinno być dość gęste, ale takie by można je było mieszać łyżką. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody lub mąki (jeśli będzie zbyt rzadkie).
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę (wierzch chleba można posypać dowolnymi ziarnami). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 4-5 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.
Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zrumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
*Słów kilka o lnianych workach od aleWorek
Zamiast opisywać cudowne właściwości lnu, chciałabym napisać o moich wrażeniach. Zdecydowałam się wypróbować te worki przede wszystkim dlatego, że zachwyciły mnie swoim wyglądem :) Są naprawdę piękne i porządnie wykonane. A to ważne, przynajmniej dla mnie. Nie do końca wierzę w te cudowne właściwości lnu, ale na pewno materiał jest solidny, a worek wykonany został bardzo starannie.
Jak pisze właścicielka i pomysłodawczyni aleWorek – worek „jest praktyczny, ponieważ zapewnia naturalne warunki do przechowywania pieczywa. Dzięki lnianej tkaninie o właściwościach antybakteryjnych, antyalergicznych i pochłaniających wodę, aleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią produkty spożywcze.”



Jedno wiem na pewno – nawet przechowywanie chleba w lnianym worku nie uchroni was przed jego pleśnieniem, niestety… Ale nie jest to wina lnu – zazwyczaj chleb na zakwasie pleśnieje od dodatków (najczęściej ziaren). Polecam zatem ziarna po prostu uprażyć na suchej patelni i dopiero takie dodawać do ciasta. Ważna jest też jakość mąki, na pewno nie powinna być przechowywana w wilgotnych warunkach. Mąka potrzebuje suchego i przewiewnego miejsca. Chleb upieczony z porządnych składników, na zakwasie i dodatkowo przechowywany w lnianych workach – powinien wytrzymać bardzo długo. Szybciej wyschnie na kamień niż spleśnieje.
Polecam jednak regularne pieczenie chleba, a nie przechowywanie go w nieskończoność – nawet w lnianym worku ;)
Galeria
Mój chleb wyszedł bardzo czarny, tzn w środku a nie spalony :) Wygląda inaczej niż Twój ale jest pyszny :))) Dodajesz w swoich przepisach więcej zakwasu niż Hamelman ale też czas robienia chleba jest krótszy czy to z tego powodu?
Ja słyszałam o przepisie z kaszą gryczaną namaczaną.
Jeszcze nie robiłam. Czy próbowała Pani zamiast mąki gryczanej dać kaszę…?
Pozdrawiam serdecznie!
Jeszcze go nie robiłam, ale się przymierzam :) Nie mam kaszy aktualnie :)
W ogóle mi nie wyrósł. Co moze byc przyczyną?
Czy można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej?
Możesz spróbować, ale obawiam się że może wyjść zbyt kleisty.
A czy może być mąka orkiszowa razowa?
Pyszny chlebek, dziękuję za ten przepis!
Ile mniej więcej kcal ma taki chleb?
A czy mąkę gryczaną można zastąpić w tym przypadku jaglaną?
Nie próbowałam.
Czy można dać zakwas orkiszowy zamiast żytniego? Pytanie odnośnie tego chleba i innych. Pozdrawiam 🙂
Jeśli orkiszowy razowy to raczej można użyć zamiennie.
Chlebek zrobiłam w poniedziałek
, wyrósł pięknie, ale jest bardzo słony. Może to ma być łyżeczka soli a nie łyżka. Pozdrawiam
To raczej kwestia producenta soli. Często sole różnią się swoim poziomem „słoności”. Po prostu daj jej mniej następnym razem.
Sól to sól, a 1 łyżka na taki chleb to bardzo dużo.
Otóż sól to nie sól i są różnice w smaku i tej „słoności”.
1 łyżka soli nie zawsze jest równa łyżce innej soli
sól himalajska i sól morska są mniej słone od zwykłej soli spożywczej