
Chleb grecki z oliwkami. Bardzo prosty chleb drożdżowy, z dodatkiem czarnych oliwek i świeżego rozmarynu. Swój kształt zawdzięcza pieczeniu w tortownicy, choć oczywiście można go również upiec na zwykłej blasze. Jest miękki i puszysty, a dzięki posmarowaniu wierzchu oliwą z oliwek – zaraz po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duży bochenek.
Składniki
- 700 g mąki pszennej chlebowej np. luksusowej typ 550
- 50 g maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g letniej wody
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu chleba
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki połączyć z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być dość gęste.
ciasto po wyrobieniu
Do wyrobionego ciasta dodać posiekane oliwki oraz rozmaryn i jeszcze raz zagnieść. Gdyby ciasto po dodaniu oliwek zrobiło się zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę mąki, podczas zagniatania (ok. 1-2 łyżek).
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować z niego kulę. Ciasto przełożyć do tortownicy i średnicy ok. 26 cm wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi lub bułką tartą.
Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut – lub do czasu, gdy ciasto wyraźnie urośnie.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wierzch wyrośniętego chleba dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35-40 minut – do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Tatter.
Chlebek pyszny,wyszedł za pierwszym razem,następnym razem dodam do chlebka smażoną cebulkę,myślę że będzie ok i nic się złego nie stanie
Upiekłam wczoraj. Chlebuś jest pyszny i prosty do zrobienia. Nie wypełnił całej tortownicy więc następnym razem będę go piekła bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem. Wtedy będzie łatwiej sprawdzić czy już się upiekł.
Dzięki za fajny przepis :-)
Witam. Kusi mnie ten chleb i zamierzam go upiec wieczorem. Raz juz pieklam jakis chleb z oliwkami ktory kompletnie nie wyszedl dlatego podchodze z rezerwa do podobnych wypiekow ale zaryzykuje. Mam tylko jedno pytanie: czy mozna uzyc swiezych drozdzy? Akurat zostala mi paczka ze swiat i jutro konczy im sie data przydatnosci. Niby majatku nie kosztowaly ale gdyby mozna bylo ich uzyc to chociaz czesc nie poszlaby w kosz.
Tak, można użyć świeżych drożdży – tak ok. 15 g. Tylko trzeba je wcześniej rozpuścić w odrobinie wody.
Czy da się zamienić na coś innego mleko w proszku ? (niestety nie mogę go jeść a chciałabym ten chleb upiec) Pozdrawiam
Mleko w proszku można pominąć. Pozdrawiam
aaa i jeszcze zapomniałam :)
– czy jak ciasto rośnie to przykryć go jakąś ściereczką lub folią spożywczą czy luzem zostawić?:)
Witam!
Uwielbiam smaki śródziemnomorskie i chcę upiec ten chleb i mam dwa pytania:
– czy w przepisie nie ma błędu jeśli chodzi o wodę? Jest podane, że potrzeba 450 gram wody? Nie powinno być mililitrów?
– na drożdżach z tył pisze, że 7 g drożdży jest na 500 gram mąki pszennej. Czy ilość drożdży do tego chleba gdzie wchodzi 750 gram mąki nie jest za mała aby ciasto wyrosło?
Z góry dziękuje za odpowiedzi! :) Kasia
W przypadku wody – to to samo :) Ja zawsze podaję w gramach, z przyzwyczajenia (bo i tak wszystko odmierzam na wadze). Jeśli chodzi o drożdże – to nie ma pomyłki, tyle daję i tyle było w oryginalnym przepisie (link na dole przepisu). I tak, ciasto podczas wyrastania należy czymś przykryć. Można folią albo ściereczką. Pozdrawiam
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!! :) będę robić jutro :)
Nie ma za co :) Pozdrawiam
Witam!
Czy „7 g suchych drożdży” to są drożdze instant? takie jakie można kupić w opakowaniu po 7g z delecty czy dr Oetkera czy innych firm?? Proszę o odpowiedź :) ( w sumie słowo instant jest na firmie delecta a na dr Oetker nie ma czy to to samo?)
Tak, chodzi właśnie o takie drożdże :)
Rozumie że rozmaryn dodajemy wtedy co oliwki??
Tak. Zapomniałam dopisać :) Już poprawiam.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
Chlebek bardzo dobry :)
Ja osobiście robię na bazie tego chlebka chleby z różnymi dodatkami :) zawsze wychodzi.
Najlepszy moim zdaniem był jak zrobiłam chlebek z cebulką… mmmmm pychotka :)
Polecam. Cebulkę tylko zeszklić na patelni i dodać do ciasta. Niebo w gębie :)
Robię kilka razy w tygodniu :)
Wspanialy chlebek!
Dobrze sie wyrabia i jest bardzo latwy. Zrobilam z zielonymi oliwkami. Bede do niego wracac!
Bardzo się cieszę :)