
Chleb grecki z oliwkami. Bardzo prosty chleb drożdżowy, z dodatkiem czarnych oliwek i świeżego rozmarynu. Swój kształt zawdzięcza pieczeniu w tortownicy, choć oczywiście można go również upiec na zwykłej blasze. Jest miękki i puszysty, a dzięki posmarowaniu wierzchu oliwą z oliwek – zaraz po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duży bochenek.
Składniki
- 700 g mąki pszennej chlebowej np. luksusowej typ 550
- 50 g maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g letniej wody
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu chleba
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki połączyć z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być dość gęste.
ciasto po wyrobieniu
Do wyrobionego ciasta dodać posiekane oliwki oraz rozmaryn i jeszcze raz zagnieść. Gdyby ciasto po dodaniu oliwek zrobiło się zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę mąki, podczas zagniatania (ok. 1-2 łyżek).
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować z niego kulę. Ciasto przełożyć do tortownicy i średnicy ok. 26 cm wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi lub bułką tartą.
Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut – lub do czasu, gdy ciasto wyraźnie urośnie.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wierzch wyrośniętego chleba dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35-40 minut – do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z bloga Tatter.
Jak długo chleb zachowuje świeżość?
Najlepszy w dniu pieczenia. Ale następnego dnia też będzie ok. Choć to kwestia indywidualna. Ja lubię nawet kilkudniowe. Pozdrawiam
Czy można zamiast drożdży użyć zakwasu? Ile wówczas zakwasu powinnam dodać?
Chlebek wyszedł za pierwszym razem rewelacyjnie, tak jak inne wypiekane chlebki, pyszny w smaku, polecam!!