
Chleb graham na drożdżach. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. A przy tym zdrowy… Polecam serdecznie.
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 40 g letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej typ 480 lub 550
Składniki na ciasto właściwe:
- 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g maki pszennej graham lub pszennej razowej typ 1850
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
- 30 g roztopionego masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 300 g letniej wody
- cały zaczyn
Przygotowanie
Najpierw należy przygotować rozczyn z drożdży – drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, dodać letnią wodę oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić przykryte do wyrośnięcia na kilka minut. Drożdże powinny wyraźnie urosnąć.
Następnie w dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto nawet potroi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat (można blat delikatnie posmarować oliwą, by ciasto się nie przyklejało), rozpłaszczyć i usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza. Następnie uformować z ciasta podłużny bochenek i przełożyć go do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Formę przykryć folią spożywczą i całość pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut – ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50min – 1 godziny.
Gdyby skórka chleba zbyt szybko się zarumieniła – należy formę przykryć folią aluminiową i dalej piec. Chleb pod koniec pieczenia można wyciągnąć z formy i dopiec go już bez foremki, aż postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Moge uzyc suszonych drozdzy???
Tak.
Cudowny chlebuś! Piekę od dawna.
Chleb jest wyborny! :)