
Chleb do żurku z dodatkiem zakwasu pszennego i drożdży. Oryginalna forma do podania np. wielkanocnego żurku lub barszczu białego. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np. gulaszu. Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący. W smaku przypomina klasyczny chleb pszenny. Najlepiej przygotować go w dniu, w którym będzie podany, choć – dzięki podpieczeniu go bezpośrednio przed użyciem – następnego dnia też będzie smaczny i chrupiący.
Składniki
Składniki na zaczyn:
- 400 g mąki pszennej tortowej np. typ 480
- 15 g drożdży świeżych
- 400g wody letniej
Świeże drożdże połączyć z mąką i wodą (najlepiej w plastikowym pojemniku). Dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 750 g mąki pszennej tortowej np. typ 480
- 150 g maki żytniej chlebowej typ 720
- 300 g zakwasu pszennego z tego przepisu
- 30 g soli
- 200 g wody letniej wody
Przygotowanie
Wyrośnięty zaczyn połączyć z letnią wodą oraz zakwasem i wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki, sól i dokładnie wyrobić gęste ciasto. Konsystencja powinna być raczej zwarta (jak na zdjęciu poniżej), ale ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do rąk. W razie potrzeby skorygować konsystencję dodając odrobinę więcej mąki lub wody.


Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części (lub 6 mniejszych). Uformować z nich równe kule i przełożyć do koszy do wyrastania chleba (lub do innych naczyń, w których chleby będą wyrastały – mogą to być np. zwykłe miseczki wyłożone ściereczką i delikatnie obsypane mąką). Pamiętać należy, że chleby mocno urosną.
Chleby pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoją swoją objętość.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, razem z blachą piekarnikową, program „góra + dół”.
Po osiągnięciu wymaganej temperatury – wyciągnąć blachę, wyłożyć ją arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie przełożyć na nią dwa bochenki. Wierzch chlebów należy naciąć szybkim ruchem, najlepiej ostrym nożem.
Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu lub wlać ok. pół szklanki wody i natychmiast włożyć blachę z chlebami.
Na jeden raz do piekarnika wejdą jedynie 2 bochenki (jeśli ciasto podzieliliśmy na 4 części). Dwa pozostałe można, na czas pieczenia pierwszych, schować do lodówki – aby za bardzo nie urosły.
Chleby piec ok. 30 minut, do czasu gdy będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.
Przed podaniem
Chleby do żurku należy przed podaniem odpowiednio przygotować – odciąć wierzch i wydrążyć wnętrze. Następnie wnętrze dokładnie wysmarować masłem i zapiec w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min. Podpieczone chleby na zdjęciu poniżej.
chleby po podpieczeniu
Chleby najlepiej upiec tego samego dnia kiedy będą podane. Jednak ze względu na sposób przygotowania (podpiekanie chleba wysmarowanego masłem) nawet następnego dnia będą się znakomicie nadawały do podania żurku. Jeśli podzielimy ciasto na 4 części to bochenki po upieczeniu będą miały średnicę ok. 16-18 cm.
Galeria
Chlebuś upieczony, barszczyk podany i powiem tak jedno wielkie Wow! Podzieliłam ciasto na u chlebków wyszły troszkę mniejsze od pani,ale akurat,bo większych chyba nikt by barszczyku nie zjadł.PrZepyszny w smaku skórką mega chrupiącą,nic nie przecieka nawet przy dwóch dolewkach (mąż 3 porcje zjadł barszczyku) Polecam wypróbować jest trochę czekania ale warto.Jest jedno ale jeśli chcemy chlebuś podać dla gości polecam upiec dzień wcześniej,bo jednak się schodzi troszkę.Zostały mi dwa chlebki na jutro dam znać jakie będą jutro:)
Ile to jest 400 g wody? 40 ml?
400 mg. Blisko 0.5 litra. 1 litr wody waży 1000 mg.
Woda ma gęstość 1000g/dm3 z tej jakże łatwej wartości oraz jej jednostki wynika, że na 1000g przypada 1dm3 zwany także jako 1litr oksydanu potocznie nazywany wodą. Nie to że coś ale to jest wiedza czysto gimnazjalna.
400g wody to 400ml czyli 0.4litra
Ile zakwasu dodać do zaczynu? Czy można zrobić zaczyn z zakwasu? Jakie proporcje?
Mam pytanie mam dać zaczyn i osobno gotowego zakwasu ???Czy zakwas należy dać taki nie rozrobiony z lodówki ??
Do ciasta właściwego dajesz cały zaczyn drożdżowy i aktywny zakwas (czyli taki wcześniej dokarmiony i pracujący).
cudenka mi porosly Wesolych Swiat …………….dziekuje
Wesołych Świąt!
Przepis sprawdzony i mój ulubiony! Piekę już piąty raz.Chleby są pyszne, nawet jeśli popękają to nie przeciekają. Ostatnim razem zapomniałam nastawić pszenny zakwas i zrobiłam na żytnim. Chlebki w smaku były trochę inne, ale pyszne i wcale nie były ciężkie.Już się nie mogę doczekać świątecznego barszczyku w chlebie ;)
Czy można użyć zakwasu żytniego
Nie polecam. Ze względu na dużą ilość zakwasu chleb wyjdzie twardy i kwaśny.
Moje tak zaszalały w piekarniku, że pierwsze cztery aż popękały po obwodzie zamiast od góry. Druga czwórka już wyszła idealnie, a leżała w cieple w trakcie pieczenia tych pierwszych. Teraz zastanawiam się co zrobić ze środkami tych chlebków. Widziałem przepis na pudding chlebowy, ale może da się zrobić coś jeszcze?
Możesz też środek ususzyć i zrobić z niego taką chlebową bułkę tartą :)
Myślałem o czymś typu ciasto, gdzie zamiast mąki używa się powyższego. I znalazłem ciekawą inspirację – chlebowe muffinki z boczkiem i cebulką. Jak mi wyjdą, to napiszę. :)
Ok, w takim razie czekam.
Zapomniało mi się napisać. Wyszły bardzo dobre, lekko chlebowe, za to intensywne w smaku dodatków. :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153302235973489&l=06cecfe83a
Ok, a więc tak. Składniki. Z pieczenia chlebków do żurku zostały mi pokruszone środki. Szkoda żeby się zmarnowały, więc poszły do rozdrobnienia i podsuszenia. Takiej kruszonki potrzeba 3 kubki. Do tego pół kubka mleka i dwa jajka – mieszamy je razem. Do kruszonki dodałem boczek (najlepiej wędzony) w drobną kostkę, 100-200g jak kto lubi. Suszone pomidory, 6-8 sztuk pociętych w drobne paski. Sól, pieprz ziołowy, bazylia (dużo bazylii). Teraz można już dolać mleko z jajkami i lekko wymieszać. Jeśli wyjdzie za mokre, to trzeba dodać jeszcze kruszonki. Po przełożeniu do foremek na wierzch jeszcze cebula drobno siekana. I do pieca na 30 minut w 200 stopniach.
Fajny pomysł :) I wyszły piękne! Pozdrawiam serdecznie.
Robimy chlebek
Witam
chlebki pyszne tylko mi popękały od spodu, dodam ze ładnie wyrosły. Gdzie mam szukać przyczyny?
pozdrawiam