
Świetny przepis na wykorzystanie dużej ilości aktywnego zakwasu pszennego z mąki pszennej chlebowej. Dodatkowo, bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie trzeba zaczynać przygotowań dzień wcześniej – wszystko robimy tego samego dnia. Nie wymaga również długiego wyrastania i nie trzeba go odgazowywać. Wystarczy zagnieść ciasto i poczekać, aż dobrze wyrośnie. W smaku raczej neutralny, pasujący do wszystkiego – taki chleb codzienny.
Składniki
- 400 g zakwasu pszennego z tego przepisu
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 300 g mąki pszennej np. typ 480 lub 550
- ok. 150 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 20 g oleju
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki wymieszać najpierw z solą. Następnie dodać półpłynny zakwas, olej i wodę. Dokładnie wyrobić gęste ciasto. Powinno mieć gęstą konsystencję (jak na zdjęciu poniżej), ale wciąż delikatnie lepić się do rąk. Pod koniec wyrabiana, ciasto należy rozciągnąć na blacie (lekko obsypanym mąką) i złożyć jak kopertę. W ten sposób powstanie łączenie, które po upieczeniu będzie spodem chleba.
ciasto po wyrobieniu
Ciasto przełożyć (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub do czasu, gdy chleb mocno wyrośnie. Chleb powinien naprawdę mocno zwiększyć swoją objętość – nawet trzykrotnie. W piekarniku natomiast nie urośnie zbyt mocno. Na początku nawet nieco opadnie.
ciasto po wyrośnięciu
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C wraz z blacha piekarnikową, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzaną blachę. Następnie naciąć go w kilku miejscach ostrym nożem i natychmiast włożyć do piekarnika.
Piec w temperaturze 230 stopni C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut lub do czasu gdy będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony chleb.info.pl.
Witam
Zrobiłam dokładnie wg przepisu ale ciasto mam rzadkie i pomimo tego ze ładnie wyrosło nie mogę go przełożyć na blaszkę , co mogło być nie tak?
To najprawdopodobniej kwestia wilgotności mąki.
Czy jesli nie mam koszy do wyrastania chleba moge przelozyc je do keksowek i pozniej w keksowkach piec?
Tak.
Witam! Właśnie połączyłam wszystkie składniki według przepisu, pod koniec wyrabiania ręcznym robotem, ciasto zrobiło się rzadkie, co mogłam zrobić nie tak? Początkowa konsystencja była poprawna, czyli gęsta i lekko lepiła się do rąk(tak myślę ), używałam tej samej mąki, z której wychodziły ładne bochenki…
Czyżbym za długo wyrabiała ciasto?
Jeszcze jedno pytanie, czy jest jeszcze takie ciasto do uratowania? Dzięki za odpowiedź! Super przepisy , chlebki cieszą podniebienia w mojej rodzinie…od początku roku nie widzieli mnie w piekarni 😊
Dziękuję za przepisy. Chleb super mimo że robiony w foremce, kolejny wypróbowany.
Witam,
chciałam zapytać czy jeśli dodam do zakwasu II zamiast 100 g mąki 200 lub więcej i odpowiednio więcej wody przy 2 dokarmianiu żebym mogła nastawić od razu dwa chlebusie to będzie ok? chlebuś jest przepyszny :)