
Chleb ciecierzycowy. W oryginalnym przepisie nazwany został superchlebem proteinowym, bez zboża i glutenu, ale chyba lepiej brzmi jednak chleb ciecierzycowy – jako, że przygotowany został jedynie z mąki z ciecierzycy (która zawiera jednak śladowe ilości glutenu), drożdży, jajek i ziaren. Bardzo prosty do przygotowania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, ciasto przelać do formy i od razu upiec. W smaku – no cóż… co prawda nie jest to chleb na zakwasie, ale jest całkiem interesujący.
Składniki
- 375 g letniej wody
- 7 g suchych drożdży (instant)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g mieszanki nasion (może być słonecznik, dynia, sezam, mak, chia)
- 1 gałązka rozmarynu (nie miałam, więc pominęłam)
- ½ łyżeczki soli (może być morska)
- 4 duże jajka
Przygotowanie
Na samym początku należy nastawić piekarnik na 190 stopni C, program „góra + dół”.
Letnią wodę wymieszać z drożdżami i oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 5 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, mielone migdały, siemię lniane, pozostałe ziarna oraz sól. Na koniec dodać ewentualnie posiekany rozmaryn oraz roztrzepane jajka. Wymieszać i dodać wodę z drożdżami i oliwą.
Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masa będzie zupełnie płynna.
Masę przelać do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Można też formę z ciastem wstawić na noc do lodówki i upiec go dopiero rano.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, program „góra + dół”.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, do czasu gdy chleb stanie się złotobrązowy. (Można wbić wykałaczkę, jeśli będzie sucha – chleb jest gotowy).
Chleb ostudzić i kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Galeria
Przepis pochodzi z książki „Superfood na co dzień” – Jamie Oliver.
Pytanie, bo co nam tyle białka? Jakaś białkowa obsesja jest teraz? Chleb na jajach to nie chleb, to ciasto.
Witam. Czy można do wymieszania użyć miksera
Tak.