
Chałka z kruszonką. Nic tak nie pomaga na wysoką gorączkę, kaszel i ból gardła jak herbata z cytryną, miód i oczywiście jeszcze ciepła chałka z kruszonką :) Marzyłam o niej od pierwszych dni choroby, ale nie miałam siły się podnieść. Dziś już zaczynam dochodzić do siebie, więc i chałkę dało radę upiec. Jest pyszna, miękka, waniliowa i puszysta. Polecam nie tylko w chorobie.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g masła roztopionego
- 150 g letniego mleka
Dodatkowo:
- 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania chałki
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Świeże drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru (jeśli dodajemy drożdże suszone można je od razu dodać do mąki, pomijając tę łyżeczkę cukru).
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, zagnieść jeszcze raz i podzielić np. na cztery równe części. Z każdej uformować wałek długości mniej więcej 40 cm i zwinąć warkocz. Opis na zdjęciu poniżej pochodzi z książki „Chleb – Jeffrey Hamelman” i bardzo ułatwia zadanie. Ostatecznie można też chałkę zapleść z trzech części, jak normalny warkocz.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urośnie.
W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posypać kruszonką.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośniętą chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt wcześnie – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.
Galeria
Jest pyszna i zawsze wychodzi!!!
Tak chalka rewelacja, pieknie wyrosla i sie upiekla :)
Wszystkie przepisy, z ktorych korzystalam sa super! Brawo!
Potwierdzam, chalka wyszla genialna :) nie jest za slodka, jest puszysta i delikatna .. poprostu idealna.
Nastepnym razem powciskam w ciasto na wierzch chalki jeszcze kilka borowek.
Najlepsza chałka. Robię ją od lat i zawsze jest tak samo pyszna. Ja dodaję jednak więcej żółtek (3-4). Schemat zaplatania też bardzo pomocny.
Chałka genialna!!!!!! Po prostu rewelacja!!! Zaraz robię kolejne, tym razem dla rodziny 😀😀😀