
Cebularze. Przepis na cebularze – lubelskie lub zamojskie. Chyba nie można ostatecznie stwierdzić skąd tak naprawdę pochodzą i dlatego umówmy się, że są to po prostu cebularze. Pyszne bułki z cebulą i makiem, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można je również, gdy są jeszcze ciepłe, posmarować masłem. Ale nie trzeba :) I tak są pyszne. Nadzienie do tych bułek trzeba przygotować przynajmniej dzień wcześniej.
Składniki na nadzienie:
- ok. 400 g cebuli (ok. 3 średnich)
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie trzeba przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Następnie wrzucić ją do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. 3-4 minut, aż cebula stanie się szklista. Po tym czasie cebulę odsączyć na sitku i wymieszać z makiem, olejem i solą. Całość przełożyć np. do słoika lub plastikowego pojemnika i zamknąć. Schować do lodówki przynajmniej na całą noc.
Składniki na ciasto:
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 60 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 250 g letniego mleka
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 1 łyżka wody
Przygotowanie
Świeże drożdże należy najpierw rozpuścić z łyżką cukru (można też dodać 1 łyżkę wody). Jeśli dodajemy suche drożdże można je od razu dodać do mąki, wraz z 1 łyżką cukru (nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać).
Do mąki dodać drożdże, sól, masło, jajko oraz letnie mleko. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być dość gęste, ale wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Lepiej unikać dodawania zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania, ponieważ cebularze wyjdą wtedy zbyt twarde i suche.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, zawinąć np. w zwykłą reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.


Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na delikatnie wysypany mąką blat i podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulę, a następnie rozwałkować ją na placek o średnicy mniej więcej 10 – 12 cm.
Placki ułożyć na dwóch blachach piekarnikowych, najlepiej wyłożonych papierem do pieczenia. Można też zrobić w nich niewielkie wgłębienie np. dnem szklanki (jak na zdjęciu poniżej). Najlepiej najpierw przygotować pierwszą blachę, a dopiero po kilku minutach – przygotować kolejne placki na drugą blachę, unikniemy wtedy przerośnięcia ciasta.
Na placek nałożyć farsz cebulowy i całość pozostawić do wyrośnięcia. U mnie wyrastały ok. 20 minut. Nie muszą wyrosnąć jakoś spektakularnie, wystarczy że brzegi się lekko napuszą.
Po wyrośnięciu – brzegi należy posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut, lub do czasu gdy brzegi cebularzy ładnie się zrumienią.
Galeria
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Pierwsze cebularze wypiekli żydzi z lubelskiego Starego Miasta.
Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Serdecznie pozdrawiam,
Tomasz
Mam pytanie a jaki mak do cebuli mielony czy nie mielony pozdrawiam serdecznie Gerda
Zwykły, taki który nie jest mielony.
dziękuje bardzo za pomoc
dla poczatkujacej pomocne sa fotki, ciasta przed…ciasta po…jak zwijac, faktycznie pyszne, cebula delikatna i pasuje z makiem
Też lubię przepisy pani Dorotki. Ale chleby i bułki to głównie stąd ;-)
Miło mi :)
Czy przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com ?
Tak, tak jak napisałam na samym dole przepisu (pod zdjęciami).