
Bułki z ziemniakami. Bułki przygotowane z połączenia jasnej i razowej mąki pszennej, z dodatkiem gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków – dzięki czemu dłużej pozostają świeże. Są to takie prawdziwe, solidne bułki – niedmuchane, bez konserwantów i jak każde pieczywo przygotowane samemu – po prostu pyszne :) Polecam serdecznie!
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki letniej wody
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 200 g pszennej razowej typ 1850 lub typ 2000
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
- 50 g masła
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g letniej wody
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i połączyć z trzema łyżkami letniej wody. Wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży.
Oba rodzaje mąki wymieszać z solą. Dodać jajko, roztopione masło oraz ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na koniec dodać letnią wodę.
Zagnieść gładkie i delikatnie lepkie ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Gdyby ciasto było zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę jasnej mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję.


Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki naciąć „na krzyż”. Można to zrobić np. przy pomocy patyczka do szaszłyków obsypanego mąką.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Galeria
Witam serdecznie,
czy można użyć drożdży instant? Jeżeli tak, to w jakiej ilości? Cała paczuszka(7g)?
Pozdrawiam :)
Drożdży instant dajemy zazwyczaj dwa razy mniej niż świeżych.
Zrobiłem wszystko według przepisu i ciasto słabo rośnie i się klei ;-( POMOCY!!!
Bułki świetne, kolejny przepis zaliczony :)
Zrobilam z 1 lczka soli i wyszly w moim smaku, super! Raz zrobilam bez jajka i masla i rowniez wyszly super, bardziej chlebowe, z jajem i maslem wychodza bardziej kruche, pozdrawiam
jak dla mnie trochę za dużo soli, na pewno wrócę do przepisu, ale dodam 1 ł-czkę soli.
pozdrawiam
Witam , mimo że jestem facetem i z zawodu elektrykiem,upiekłem te buły za pierwszym razem nigdy nic wcześniej nie piecząc !!!:)
Ale były „jaja” dosłownie, bo zapomniałem dodać jaja, i dodałem je w czasie gdy ciasto rosło :)
Po dodaniu „zapomnianego jaja” :) ciasto nadal rosło tak,że żona pytała co ja zrobiłem, że to się powiększyło w 15 minut 3 razy :)
Buły zostały skonsumowane, były smaczne, tyle że mój piekarnik zbyt mocno daje czadu i i następnym razem czas muszę skrócić o 10 minut gdyż od spodu była zbyt gruba podeszwa:)
pozdrawiam PIT
przepisy THE BEST
z nudów robię zakwas żytni i upiekę chleb
:)) Bardzo się cieszę i gratuluję sukcesów :). I z całego serca polecam przygotowanie zakwasu! Czekam na rezultaty, daj znać jak poszło :) Pozdrawiam serdecznie.
przepraszam nie doczytalam przepisu wychodzi 12szt jak dlugo mozna je przechowywac, pozdrawiam
Bułki na drożdżach są najlepsze tego samego dnia, zaraz po upieczeniu. Dodatek ziemniaków na pewno przedłuża ich „żywotność”. Spokojnie następnego dnia są równie smaczne. Można je też zamrozić, zaraz po dokładnym ostudzeniu.
ile buleczek wychodzi z takiej porcji