
Bułki ślimaczki z cheddarem i żurawiną. Bułki ślimaczki najczęściej występują w wersji słodkiej np. z cynamonem i orzechami – jednak zapewniam, że połączenie słonego i wyraźnego, dojrzałego sera cheddar ze słodką żurawiną i aromatycznym rozmarynem jest naprawdę pyszne… Dodatkowo ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zabiera dużo czasu. Polecam serdecznie!
Składniki
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 250 g ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 200 g dojrzałego sera cheddar
- 100 g suszonej żurawiny
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i cukrem. Dokładnie wymieszać, przykryć np. ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut, do czasu aż drożdże podrosną.
Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone masło oraz mieszaninę mleka i drożdży. Wyrobić gęste ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek mniej więcej o wymiarach 30 cm x 45 cm. Na cieście ułożyć starty ser, posypać żurawiną i świeżym rozmarynem. Ciasto zwinąć jak roladę (jak na zdjęciu poniżej).



Następnie roladę pokroić na plastry o grubości mniej więcej 1-2 cm. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 16 sztuk.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Galeria
wyglądają pysznie, przygotuje na 8 marca na „babski comber” :)
Miałam okazję spróbować tych bułeczek, są przepyszne. Bardzo polecam!
Cieszę się, że ci smakowały :)