
Bułki pszenno-kukurydziane. Takie proste, zwykłe bułeczki pszenne – ale z dodatkiem mąki kukurydzianej, która jest lekko wyczuwalna w smaku i nadaje bułkom pięknego, żółtego koloru. Same bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, a ich jedynym mankamentem jest fakt, że następnego dnia po upieczeniu nie nadają się już do jedzenia i można komuś nabić nimi guza ;) Ale w dniu upieczenia są pyszne.
Składniki
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżki letniej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej typ 550 lub 480
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 35 g roztopionego masła
- 320 g letniej wody
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody.
Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać roztopione masło oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z części uformować bułkę o nieregularnym kształcie. Można to zrobić w następujący sposób – kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na blacie, a następnie zebrać boki ciasta do środka, zlepiając je ze sobą. Chodzi o to żeby wierzch bułki wyglądał mocno nierówno i był taki trochę „poszarpany”. Ciasto może się kleić, więc najlepiej blat i dłonie obsypać mąką kukurydzianą. Doda to bułkom chrupkości.
bułki po uformowaniu
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, lub do czasu gdy choć trochę podrosną.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Galeria
Rzeczywiście na drugi dzień przekształcają się w krasnoludzkie bułeczki bojowe… ;)
Zrobiłam bułeczki według tego przepisu. Wyszły bardzo dobre, ale wprowadziłabym lekką modyfikację do składników mniej drożdży (powiedzmy 7 dag) oraz więcej soli (powiedzmy jedna duża łyżka), ale jak wiadomo sól to już kwestia gustu. Dziękuję za przepis!
Bardzo często korzystam z przepisów na blogu i muszę przyznać, że są bardzo dobre.
Miło mi :)
POWAZNIE 70gramow? To nie duzo?
czym mogę zastąpić mało bo dziecko jest uczulone na wszystko co od krowy????
Np. wodą.
Hej! Robiłam wczoraj bułeczki…. Wszystko jak w przepisie, a mimo to skórka jest zbyt twarda… Co zrobiłam źle? :(
Może zbyt wysoka temperatura pieczenia? Każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Następnym razem spróbuję na mniejszej :) Dziękuję :)
moje były całkiem ok drugiego dnia :) może zależy wszystko od przechowywania