
Bułki orkiszowe razowe. Rewelacyjne bułki z razowej mąki orkiszowej z dużą ilością mieszanki ziaren. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu z ciasta przygotowanego z samej mąki razowej, bez żadnego dodatku jasnej mąki. Bułki są pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można nie dodawać żadnych ziaren, ale zapewniam że nie warto ich pomijać :) Polecam serdecznie!
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki letniej wody
- 480 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka soli
- 40 g pestek słonecznika
- 40 g pestek dyni
- 20 g siemienia lnianego
- 50 g roztopionego masła
- 300 g letniej wody
- dodatkowo ok. 3-4 łyżek mieszanki ziaren po posypania bułek
- kilka łyżek mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i ziarna. Następnie dodać roztopione masło, rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Zagnieść miękkie i lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki. Ciasto takie ma być. W przypadku bułek lepiej pomóc sobie np. dłońmi obsypanymi mąką podczas ich formowania, niż dodać jej za dużo do samego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i podzielić je na ok. 10 równych części. Gdyby ciasto zbyt mocno lepiło się do dłoni można obsypać sobie dłonie mąką i wtedy uformować bułki.
Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Każdą bułkę lekko spłaszczyć dłonią, blachę przykryć ściereczką i bułki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną).
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i obsypać ziarnami.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte i obsypane ziarnami bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy ładnie się zrumienią.
Galeria
Wyszły super💕
To pierwsze w moim życiu bułki, któte sama upiekłam. Są pyyyyyyszne! Cudo! Przepis super! Polecam każdemu, nawet pieczeniowym laikom takim jak ja 😊. Mam pytanie. Czy piekąc te bułeczki można pominąć masło, albo zastąpić je czymś innym?
Można pominąć.
Masakra… bułki mi również przywarły do papieru i rozlały się na boki. Szkoda czasu i składników :(
Soli za dużo, wyszły strasznie słone….Myślę,że płaska łyżeczka raczej, nie łyżka😉
300 g wody? Ile to ml?
300 ml
proporcje taki jak w przepisie, wyszły dobrze, rosły super, po upieczeniu przywarły mi jednak do popieru :(
I tak za każdym razem, jak piekę chleb to dokładnie to samo.
Posmaruj olejem papier
Dałam dokladnie takie proporcje jak w przepisie, a bulki zamiast rosnąć w górę rozpłynęły się na boki :( Co zrobiłam źle? Napisane jest zeby nie dawac wiecej mąki, wiec tego się trzymalam.