
Bułki mleczne. Domowa wersja popularnych bułek mlecznych, które oryginalnie zapakowane pewnie mogą leżeć w szafce rok ;) Te nie mogą. Te trzeba zjeść od razu, albo następnego dnia. Będą równie smaczne. I nie zawierają żadnych konserwantów. Łatwe w przygotowaniu i całkiem ładnie się prezentują :) Na pewno będą ozdobą Waszych wielkanocnych stołów. Życzę wam wszystkim Wesołych Świąt, z domowymi wypiekami!
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek
- 60 g miodu
- 60 g masła, roztopionego
- 200 g ciepłego mleka
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru. Natomiast jeśli używamy drożdży instant – można je od razu dodać do mąki, razem z cukrem.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić jedno jajko. Dodać miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.


Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 16 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki – jak na zdjęciu poniżej. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.



Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.
Galeria
A drozdze z cukrem rozpuscic w wodzie czy w mleku
Wystarczy tylko z cukrem.