
Bułki jogurtowe ze szczypiorem. Delikatne pszenne bułki, z dodatkiem płatków owsianych i szczypioru, który nadaje im lekko cebulowy posmak. Dzięki jogurtowi naturalnemu – bułki są delikatne i puszyste, i pozostają świeże również następnego dnia. Zamiast szczypioru – można dodać np. prażoną cebulę, albo w ogóle pominąć ten składnik. Wyjdą wtedy bardziej neutralne w smaku. Przepis prosty, ciasto przyjemne, a bułki pyszne ;)
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 50 g płatków owsianych górskich
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 50 g roztopionego masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g letniego mleka
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć w miseczce i zasypać je cukrem. Trzeba poczekać aż się rozpuszczą.
W dużej misce wymieszać mąkę razem z solą, płatkami, szczypiorem. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, masło, jogurt oraz mleko.
Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 8-10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut). Powinno delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt mokre można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułki o dowolnym kształcie.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra +dół”.
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu gdy staną się ładnie zrumienione.
Galeria
Bułki wyszły przepyszne. Odkąd stałam się Pani wielkim fanem nie kupuje już żadnego pieczywa. Jak się kończy pieczywo to rzucam hasło co dziś pieczemy bułki czy chleb. I wybieramy na co mamy ochotę z Pani strony i zawsze się udaje, jest przepyszne i smakowite. Wielkie dzięki.
Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie!
bułki wyszły super smakowały całej rodzince wyszło mi 18 szt mini bułeczek polecam superowe Gerda
Witam czy zamiast mąki tortowej typ 480 może byś mąka tortowa typ 450?
Tak.
pierwszy przepis, który wypróbowałam z tej strony i się nie zawiodłam, bułki wyszły pyszne, smakowały wszytkim domownikom, polecam
a czy z jakiejś mąki żytniej, gryczanej (innej niż pszenna) wyjdą?
ile wyjdzie sztuk ?
4,5 sztuki
Witam,
Czy można użyć drożdży suszonych zamiast świeżych?
Tak. Dwa razy mniej niż świeżych i nie trzeba ich rozpuszczać.
Czy mogę użyć mąkę orkiszową?
Tak, ale tylko jasną.
Bułeczki przepyszne, zresztą jak wszystko co robię z tej strony :) . Na drugi dzień nie tracą na świeżości.
Pozdrawiam
Witam
przypuszczam, że mozna z przepisu zrobić też chlebek ;) tylko czy trzeba wtedy zmienić z 200C na 220?
Nie, nie trzeba :)