
Bułki jogurtowe ze szczypiorem. Delikatne pszenne bułki, z dodatkiem płatków owsianych i szczypioru, który nadaje im lekko cebulowy posmak. Dzięki jogurtowi naturalnemu – bułki są delikatne i puszyste, i pozostają świeże również następnego dnia. Zamiast szczypioru – można dodać np. prażoną cebulę, albo w ogóle pominąć ten składnik. Wyjdą wtedy bardziej neutralne w smaku. Przepis prosty, ciasto przyjemne, a bułki pyszne ;)
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 50 g płatków owsianych górskich
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 50 g roztopionego masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g letniego mleka
- 1 jajko do posmarowania bułek
- 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć w miseczce i zasypać je cukrem. Trzeba poczekać aż się rozpuszczą.
W dużej misce wymieszać mąkę razem z solą, płatkami, szczypiorem. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, masło, jogurt oraz mleko.
Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 8-10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut). Powinno delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt mokre można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułki o dowolnym kształcie.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra +dół”.
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu gdy staną się ładnie zrumienione.
Galeria
Genialny przepis ;)
Dobrze wychodzą też z ziołami i suszonymi pomidorami.
Czy zamiast jogurtu można dać maślankę?
Tak.
Witam nie mam jogurtu naturalnego,ale mam serek wiejski …czy mogę to zmielić i dać zamiast jogurtu ?
Wystaw na balkon lub na dwór zmiana temperatury i będą mięciutkie ;)
Zrobiłam te buleczki i gdy minęło 20 min były już mocno zarumienione, więc chciałam sprawdzić jakie sa w środku, ale skorka była za toward by przebić drewnianym patyczkiem. Pomyślalam, że moge mieć sytuacje jak w poprzedzajacym komentarzu, wiec przelamałam bułczke i jest rewelacja!!!! Delikatne ciasto pod chruiaca skórka. Po ostygnieciu skórka zmiękła i sa mięke i delikatne, rownież drugiego dnia.
Polecam przepis!!!!
(Przypadkiem piekłam na 190 termoobieg)
Pozdrawiam i dziękuje za przepis :)
Nie wiem czemu, ale robię je według przepisu a z góry mi się przypalają a w środku zakalec :( jak operować temperaturą? :( Te się nie zrobiły a jeszcze inne wyszły twarde jak kamień :(
Jeśli przypalają ci się z góry to może piecz poziom niżej. Albo zmniejsz temperaturę. Albo jedno i drugie :)
Olu. Niestety piekarniki pieką inaczej. Musisz sama ustalić temperaturę. Jak piekę bułki w ten sposób, że wstawiam do nagrzanego piekarnika na maxa. U mnie to 250 stopni. Po pięciu minutach obniżam temperaturę do 180 stopni. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra-dół a blachę wstawiam na najniższy poziom. Tak jest u mnie w piekarniku. Jeżeli chodzi o czas, to u mnie trwa to ok. 20 minut, ale to też jest różnie, więc nie patrzę już na czas a na kolor bułeczek. Jeżeli chodzi o te bułeczki, jest tu jogurt, masło i mleko i dlatego są bardziej wilgotne w środku, niż takie zwykłe na wodzie i mleku. Te bułeczki krojone na świeżo, gorące z pieca, sprawiają wrażenie zakalca. Moim zdaniem najlepsze są po kilku godzinach odpoczynku po pieczeniu. Oczywiście nie można się powstrzymać ;-) A w ogóle pieczywa drożdżowe jak wyciągasz je z piekarnika, skórkę mają twardą. Po jakimś czasie skórka robi się miękka a po paru kolejnych godzinach skórka znowu jest twarda. Wiele osób po wystygnięciu bułek od razu wkłada je w torby plastikowe i przez to te bułki są cały czas gumowate. Ja piekę późnym wieczorem i wystawiam bułki na kratkę a rano dopiero je chowam. Tak z resztą robię też z chlebem :-)