
Bułki jak grahamki. Ostatnio szukałam przepisu na grahamki, ponieważ byłam pewna, że mam taki na stronie! Ale jednak nie mam :) Dziś, co prawda, nie będą to takie prawdziwe grahamki, ale ich nieco inna wersja, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej razowej i jogurtem naturalnym. To dzięki niemu bułki są naprawdę miękkie i długo zachowują świeżość.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki letniego mleka
- 450 mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju
- 250 g letniego mleka
- 100 g jogurtu naturalnego, płynnego
Dodatkowo:
- Kilka łyżek mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Wymieszać do rozpuszczenia cukru.
W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki razem z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, olej, mleko i jogurt.
Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Powinno delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt mokre można dodać jeszcze odrobinę mąki, lub gdyby było zbyt suche – mleka.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułki o dowolnym kształcie.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra +dół”.
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu gdy staną się ładnie zrumienione.
Galeria
Właśnie robię te bułeczki.
Ciasto wyszło rewelacyjnie.Teraz rosną na blasze przykryte sciereczką.
Pozostaje ostatnia niewiadoma czyli wypiek i degustacja. Zapowiadają się rewelacyjnie.
Pozdrawiam
Bardzo dobre i bardzo szybkie bułeczki, u mnie piekły się tylko 15 minut i były już bardzo brązowe.
Przepyszne bułeczki :) To już kolejne z Pani przepisów i muszę stwierdzić, że przepisy są niezawodne, a bułeczki faktycznie rozchodzą się, jak ciepłe bułeczki ;)
Bardzo dobry przepis, polecam również formować z niego chlebek. przepis 10/10
Super przepis – bułeczki mięciutkie i smaczne, zdecydowanie nie powrócę już do kupowania w piekarni ;) to mój ulubiony przepis na bułeczki w całych internetach <3
Pyszne bułeczki…korzystałam z wielu przepisów z tej strony ..pieczywo wychodzi rewelacyjne 😊 pozdrawiam
Witam!
Czym mogę zastąpić cukier w przepisie ksylitolem,miodem lub stewią?
I czy w każdym przepisie można zastąpić cukier?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tak, możesz. Ksylitol co prawda nie nadaje się za bardzo do wypieków drożdżowych, ale tu jest go tak niewiele, że może być.
Wspaniałe. Bardzo dziękuję za możliwość skorzystania z Pani doświadczeń. To wielka sprawa to co Pani robi.
Próbowałam już kilka przepisów , wyhodowałam również zakwas żytni. Co do zakwasu mam jedno pytanie
jak często trzeba dokarmiać zakwas jeżeli go przez jakiś czas nie używam i przechowuję w lodówce? Szkoda by mi go było zniszczyć. I jeszcze jedno szukam przepisu na chleb z mąki pełnoziarnistej. Kupiłam taką 3 zboża: pszenno-żytnio-orkiszowa. Będę wdzięczna za podowiedź co z niej zrobić.
Pozdrawiam
Jeśli przez dłuższy czas nie używasz zakwasu i stoi w lodówce – to dobrze go raz w tygodniu dokarmić, poczekać aż zacznie pracować i ponownie schować go do lodówki. A z takiej mąki możesz przygotować np. Bułki trzy zboża :) Pozdrawiam