
Bułeczki kminkowe. Pyszne mini bułeczki z kminkiem i gruboziarnistą solą morska. Bułki są mocno kminkowe, więc polecam je zwłaszcza fanom tej przyprawy :). Same bułki są miękkie i puszyste, choć w dalszym ciągu pozostają chrupiące. Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu. Są naprawdę mocno kminkowe i słone. Idealne na małą przekąskę. Oczywiście kminek można pominąć, ale to już nie to samo…
Składniki
- 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 7 g suchych drożdży
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku + 1 łyżeczka do posypania bułek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 180 g letniej wody
- 1 jajko do posmarowania bułek
- sól morska do posypania bułek
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem i kminkiem. Dodać oliwę, letnią wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne – można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 12 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem i gruboziarnistą solą morską.



Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut, do czasu gdy bułki ładnie się zrumienią.
Galeria
Mam pytanie ile bulek i jakiej wielkosci wychodzi z tego przepisu,ja zazwyczaj robie 8 bulek zwykłych wiekszych od kajzerek:-) zeby moi domownicy sie najedli:-)
Z tych proporcji wychodzi 12 małych bułeczek, o średnicy mniej więcej 5 cm (po upieczeniu), jeśli chcesz upiec większe to proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.
Ładniutkie…niestety nie lubię kminku ;)
Można pominąć i dodać ulubione zioła, też będą ok. :)