
Boczek pieczony z ziołami. Przyznam, że nigdy nie byłam fanką pieczonego boczku, ale w tym roku zdecydowałam się taki przygotować, decydując się spełnić czyjeś życzenie ;) Wiem, że boczku nie powinno się traktować zbyt dużą ilością przypraw, by nie stracił swojego właściwego smaku – ale nie mogłam się powstrzymać przed użyciem ziołowego pesto, z dużą ilością czosnku. No i chyba tym przełamałam moją niechęć :). Wyszedł naprawdę dobry! Polecam serdecznie.
Składniki
- 2 kg surowego boczku, w jednym płacie
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypioru
- 4 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
Przygotowanie
Na początku najlepiej przygotować ziołowe pesto. W blenderze zmiksować cały pęczek pietruszki, kopru, szczypioru oraz czosnek. Do pesto dodać również kilka łyżek oliwy, by łatwiej dało się zmiksować (nie należy dodawać jej jednak zbyt dużo – tylko tyle, by zioła dały się zmiksować).
Płat surowego boczku natrzeć porządnie solą i pieprzem (z dwóch stron).
Całe pesto rozsmarować na jednej stronie płatu boczku, a następnie zwinąć go w rulon (dość ciasno).
Boczek zawinąć bawełnianym sznurkiem. Zawinięty – obsypać suszonym majerankiem, a pod sznurek włożyć liście laurowe i włożyć do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej w zamkniętym naczyniu).
Po tym czasie boczek przełożyć np. do żeliwnego garnka lub innego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika.


Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Piec ok. 2 godzin, pod przykryciem. Po mniej więcej 1,5 godziny należy zdjąć pokrywkę i piec już bez przykrycia, by boczek się przyrumienił.
Po upieczeniu boczek należy dobrze ostudzić i schować do lodówki, kroić najlepiej dopiero następnego dnia.
Galeria
Pyszny, polecam każdemu
A cczy taki boczek latwo sie trawi?
Bardzo, zwłaszcza jak zjesz cały :))
Witam, może to dziwne pytanie, ale boczek bez skóry?? Na taki wygląda na zdjęciu.
Tak, ja kupiłam taki bez skóry.
Wow your recipes are fantastic!!
This pork looks fabulous.
Thanks Magda :)